Kultistens ciabatta-copies

Ingredienser:
5 dl vatten (fingervarmt)
1 dl mjölk
25 g jäst (ett halvt pkt)
1 msk honung eller socker
12,5 dl vetemjöl (eller lite mer, recept tycks alltid kräva liiite mer mjöl än de säger) *

* glutenfritt alternativ

Gör så här:
Rör ned jästen i det fingervarma vattnet och låt den lösa upp sig. Addera allt annat och arbeta ihop det till en deg. Degen skall vara ganska lös och lite klibbig, det är helt okej.
Strö ett par matskedar mjöl över degen och låt den jäsa utan bakduk i 1 till 1,5 timmar.

Stjälp försiktigt ut degen på väl mjölat bakbord. Knåda ej, luftbubblorna från jäsningen skall vara kvar!
Strö 0,5 dl mjöl över degen och platta till den, forma lite som en jättestor fyrkant.

Dela upp i bitar (själv fick jag åtta bitar, men det är helt beroende på hur stora man vill ha dem) med en mjölad och vass kniv som inte fastnar i den klibbiga degen.

Förflytta bitarna till en bakplåt som är smörad/oljad/mjölad/smörpapprad eller vad man nu föredrar.
Jäs ingenting mer, utan direkt in i ugnen (som man förhoppningsvis slagit på vid ett tidigare tillfälle).
240-250 grader i 17-20 minuter.

Låt svalna utan handduk!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s